Daytrading

Daytrading innebär att man inte håller några positioner öppna över natt. Exakt hur länge positioner hålls öppna varierar mellan de olika strategierna för daytrading. Det finns till exempel scalpers som bara håller positioner öppna i några ögonblick, och så finns det andra typer av daytraders som inte drar sig för att hålla sina positioner öppna i flera timmar i väntan på rätt tillfälle att agera.

bull bear trading

Daytraders gillar marknader med hög likviditet

Daytraders tenderar att söka sig till marknader med hög likviditet. Har man som strategi att aldrig hålla positioner öppna över natt vill man ju vara säker på att kunna stänga sina positioner innan dagen är över, så att man inte blir sittande med dem öppna mot sin vilja.

Hög likviditet tenderar också att skapa vissa typer av prisfluktuationer under handelsdagen som vissa daytraders har satt i system att exploatera.

Vidare bygger strategier för daytrading vanligen på att ens ordrar blir utförda mycket snabbt efter att de lagts. Tvingas man sitta och vänta på grund av bristande likviditet är det lätt hänt att en vinnande affär hinner förvandlas till en förlust.

Hävstångshandel är vanligt förekommande bland daytraders

Många (men givetvis inte alla) daytraders ägnar sig åt hävstångshandel. Detta innebär att de lånar pengar från sin mäklare för att genomföra affärer.

Exempel: Du vill köpa en aktiepost för 50 000 kronor. Du lägger in 5 000 kronor från ditt handelskonto och lånar de övriga 45 000 kronorna från mäklaren för att genomföra affären.

Daytraders exploaterar vanligen små prisförändringar. För att den totala vinsten under en handelssession ska bli stor behöver de antingen handla med stora poster, eller öppna och stänga massor av små poster. Detta gör i sin tur att det blir lockande att använda sig av hävstänger för att få ihop tillräckligt med pengar för att öppna stora poster eller hålla öppet många små poster samtidigt.

Att ägna sig åt hävstångshandel innebär ett extra riskmoment. Du måste alltid betala tillbaka pengarna till mäklaren, oavsett hur affären går. Hävstångshandel rekommenderas inte för nybörjare. Även för erfarna handlare är det viktigt att aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.

Är daytrading det samma som swingtrading?

Nej.

Daytrading innebär att inga positioner hålls öppna över natt.

Vid swingtrading finns inte någon sådan begränsning. De vanligaste strategierna för swingtrading bygger på att exploatera en typ av svängningar som uppstår över några dagar eller ibland ännu längre tidsperioder.

scalping

Är scalping det samma som daytrading?

Scalping är en handelsstrategi som används av vissa, men långt ifrån alla, daytraders. Scalping trading är alltså en typ av daytrading, och det går att ägna sig åt daytrading utan att ägna sig åt scalping.

Scalping innebär att man under en mycket kort tidsrymd – ibland bara några sekunder eller någon minut – öppna och stänger ett stort antal små poster. Därefter upprepar man detta gång på gång. Grundtanken är att göra många pyttesmå vinster som ger ett stort totalbelopp.

En fördel med scalping är att tekniken fungerar bra på stagnerade marknader där många andra tekniker för daytrading har svårt att ge bra resultat. Scalping kräver inte att man identifierar någon viss pristrend, utan bygger istället på att man exploaterar ytterst små prisfluktuationer upp och ned.