Låna till privat kataraktkirurgi

Vad kostar kataraktkirurgi?

Kataraktkirurgi (gråstarroperationer) utförs i Sverige både av den offentliga sjukvården och i privat regi. Om man väljer att genomföra operationen privat måste man betala hela kostnaden själv, såvida man inte får en remiss från en ögonläkare och landstinget betalar operationen i enlighet med lagen om fritt vårdval.

pengarVad det kostar att opereras på en privat klinik varierar beroende på vilken klinik man vänder sig till och om man vill ha bifokala eller monofokala linser insatta. I skrivande stund är det vanligt med priser kring 13 000 kr – 15 000 kr för ett öga om man vill ha en monofokal lins och cirka 25 000 kronor per öga om man vill ha en bifokal lins.

Om landstinget bekostar operationen betalar man själv endast patientavgift, men landstinget brukar endast betala för en monofokal lins så vill man ha den dyrare monofokala linsen får man betala mellanskillnaden själv.

Oavsett om man betalar hela starroperationen själv eller om man bara betalar mellanskillnaden för att få en bifokal lins kan det röra sig om ganska stora belopp som man behöver få fram. Om du vill få bifolkala linser i båda ögonen kan du räkna med en kostnad kring 50 000 kronor om du betalar allt själv, eller en kostnad på cirka 20 000 kronor om landstinget står för en del av kostnaden och du bara betalar mellanskillnaden för att få bifokala linser istället för en monofokala.

Fördelen med att ha bifokala linser är att de bevarar ögats förmåga att ställa om sig från att se saker på långt håll till att se saker på nära håll och vice versa. Om man sätter in monofokala linser istället ser man bara bra på långt håll och behöver använda läsglasögon för att se bra på nära håll.

sparaLåna till kataraktkirurgi?

Ibland är det bäst att spara ihop till kataraktkirurgin, ibland är det bäst att ta ett lån och sedan betala av lånet gradvis. Fördelen med att låna pengar är att man kan genomföra operationen direkt och börja använda sina nya välfungerande ögon omedelbart. Ska man spara ihop pengarna först innebär det att man tvingas leva med synnedsättningen under tiden, och grå starr blir ju dessutom värre och värre i takt med att tiden går.

Nackdelen med att låna pengar är att det tillkommer kostnader i form av ränta och avgifter. Du blir skuldsatt och det syns på kreditupplysningen att någon gjort en kreditupplysning om dig. Om du inte klarar av att betala av lånet i enlighet med avbetalningsplanen kan det leda till inkasso, betalningsanmärkningar och indrivning via kronofogden.

Att tänka på

Innan man lånar till kataraktkirurgi finns det flera saker man bör tänka igenom:

  • Kan jag få hela eller delar av ingreppet bekostat av landstinget?
  • Har jag någon försäkring som kan tänkas bekosta hela eller delar av ingreppet? Många svenskar är till exempel via sitt arbete anslutna till en privat sjukvårdsförsäkring.
  • Ska jag låna hela beloppet, eller ska jag spara ihop en del pengar först och sedan låna resten?
  • Hur stora månatliga inbetalningar klarar jag av? Bör jag välja ett lån med kort avbetalningstid eftersom det innebär lägre totalkostnad för lånet, eller bör jag välja ett lån med längre avbetalningstid eftersom det innebär lägre månatlig inbetalning?Om man har en tajt ekonomi kan det vara bättre att bita i det sura äpplet och acceptera en längre avbetalningstid (= högre lånekostnad) om det innebär att man klarar av att göra inbetalningen varje månad och slipper ifrån påminnelseavgifter, dröjsmålsränta, inkasso, kronofogden, betalningsanmärkningar, etc.
  • Vilka olika lånemöjligheter står till buds? Vilken lösning passar bäst för just min situation?

Olika lånelösningar för privatkirurgi

Särskilda lån för medicinska ingrepp

starroperationDet finns låneföretag i Sverige som inriktar sig på att erbjuda lån för privatkirurgi, till exempel synkorrigerande operationer och estetisk plastikkirurgi. Det rör sig så gott som alltid om blancolån, det vill säga lån utan säkerhet.

Två av de mest välkända aktörerna på den svenska marknaden är Humanfinans och Medical Finance (Serafimgruppen). Båda erbjuder blancolån upp till 200 000 kronor, vilket är betydligt mer än vad det kostar att genomföra en starroperation på bägge ögonen. (Det görs dock alltid en individuell bedömning av kreditvärdigheten hos den som ansöker.)

Om man väljer att genomföra starroperationen på en ögonklinik som samarbetar med en medicinsk långivare behöver man aldrig ha pengarna på sitt eget konto utan de förs direkt från långivaren till privatkliniken.

Det är vanligt att medicinska långivare erbjuder låneskyddsförsäkring.

Obs! Att den ögonklinik du vill bli opererad hos samarbetar med en långivare innebär inte automatiskt att just den långivaren är bäst för dig. Gör alltid en oberoende undersökning av dina lånemöjligheter så att du kan se om det erbjudande du får via ögonkliniken är förmånligt eller ej. Ögonkliniken kommer inte att neka dig en operation bara för att du skaffar fram pengarna på annat vis än genom deras långgivare – de vill ha dig som kund och så länge du kan betala är de nöjda.

Ett allmänt blancolån

De flesta banker erbjuder blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, på 50 000 kronor och uppåt. En fördel med ett allmänt blancolån är att du inte behöver ange vad du ska använda pengarna till. Din låneansökan kommer att godkännas eller avslås baserat på din kreditvärdighet, oavsett vad du tänker använda pengar till. Du kan alltså ta ett lån som både täcker kostnaden för själva starroperationen och som gör att du kan betala andra utgifter. Kanske behöver du lite extra pengar för att bekosta resan till orten där starroperationen ska genomföras? Kanske har ögonläkaren förvarnat dig om att du kommer att behöva skaffa nya glasögon för att korrigera din vanliga närsynthet när ögonen har läkt efter operationen?

En bra start är att kontakta den bank du redan är kund hos och höra efter vad de har att erbjuda. Jämför lån hos andra potentiella långivare för att se vilken lösning som är bäst och billigast. På senare år har det dykt upp många uppstickare på lånemarknaden som konkurrerar med storbankerna om kunderna.

Fackets medlemslån

Är du medlem i någon facklig organisation? De flesta svenska fackföreningar samarbetar med minst en långivare för att kunna erbjuda ett fackligt medlemslån. Har man välskött ekonomi brukar man kunna låna mellan 35 000 kronor och 300 000+ kronor utan säkerhet. Kontakta din fackförening för att få veta mer.

Pantbanken

Den normala lånetiden hos pantbanken är 4 månader, så ett pantbankslån är inte något att rekommendera för den som till exempel vill betala av lånet under 24 månaders tid. Däremot kan ett pantbankslån vara av intresse för den som räknar med att kunna betala av lånet tämligen snabbt.

PhacoemulsifieringExempel: Edith använder sig av de fria vårdvalet för att få sin starroperation utförd på en privatklinik, men vill ha en bifokal lins insatt i ögat istället för en monofokal. Hon måste bekosta den mellanskillnaden själv: 10 000 kronor. Edith pantsätter några smycken hos pantbanken för att omedelbart kunna genomföra starroperationen. Lånetiden är 4 månader och när den är över ska hon betala tillbaka 10 000 kronor + 1240 kronor (ränta + expeditionsavgift). Efter operationen lägger Edith undan 3 000 kronor varje månad och när fyra månader har gått har hon sparat ihop 12 000 kronor – tillräckligt för att med god marginal lösa hela lånet.

Fördelar med att låna hos pantbanken:

  • Ingen kreditupplysning görs = ingen omfrågeuppgift registreras i din kreditupplysning. (Omfrågeuppgifter kan dra ned en persons kreditvärdighet i bankernas ögon.)
  • Spelar ingen roll om du har lång inkomst, osäkra inkomster, betalningsanmärkningar, stora skulder, etc.
  • Du får omedelbart pengarna och kan betala privatkliniken. Du behöver inte gå och vänta på att en låneansökan ska behandlas.
  • Efter 4 månader kan lånet förlängas om du betalar upplupen ränta + en förlängningsavgift.
  • Om du misslyckas med att betala tillbaka lånet säljs det pantsatta föremålet. Du drabbas inte av påminnelseavgifter, inkasso, betalningsanmärkningar eller indrivning/löneutmätning via kronofogden. Din kreditvärdighet påverkas inte.
  • Du har alltid rätt att lösa lånet i förtid. Du måste alltså inte vänta fyra månader på att få tillbaka ditt föremål om du har pengar att lösa lånet med tidigare än så.