Kataraktkirugi med laser

Det är numera möjligt att genomföra kataraktkirurgi med hjälp av laser istället för att använda mekaniska kirurgiska instrument.

lasikLaserkirurgi som Lasik (Laser-Assisted In-Situ Keratomileusis) och PRK (Photorefractive keratectomy) känner nog många till, men att det går att åtgärda katarakter (grå starr) med laser är fortfarande tämligen okänt – vilket inte är konstigt med tanke på att det rör sig om en så förhållandevis ny metod.

En av de kliniker som var tidigt ute med att erbjuda laser-assisterad kataraktkirurgi var den välkända Mayo Clinic i Minnesota, USA.

”Jag fick ofta frågan: Kan kataraktkirugi utföras med laser? Fram tills nyligen var svaret nej,” berättar ögonläkaren Ronal Hessler i en intervju som publicerats på Mayo Clinics egna hemsida.

Det laserljus som används för att genomföra kataraktkirurgi hos Mayo Clinics är så kallad femtosekundlaser. En femtosekundlaser skickar ut ultrakorta optiska pulser som är betydligt kortare än 1 ps. Impulsernas längder är så korta att de mäts i femtosekunder (1 fs = 10−15 s). Det rör sig alltså om en ultrasnabb laser. Våglängden är 1053 nm.

Med laser är det ännu enklare för kirurgen att utföra kataraktkirurgin med extremt hög precision jämfört med när snitt i ögat görs med metallredskap. Snittet med laser görs i början av operationen, gör inte ont och tar ungefär 30 sekunder. En fördel med att använda laser istället för att skära med traditionella kirurgiska redskap är att det innebär mindre tryck mot ögat.

Modern mikrokirurgi och ultraljudsvågor gör det möjligt att ta ut linsen ur linskapseln genom ett väldigt litet hål – något större än diametern hos en tandpetare. Detta gäller oavsett om man använder kirurgiska instrument av metall eller femtosekundlaser för att göra snittet. Att snittet är så litet gör att ögat kan läka snabbt efter operationen och minskar risken för komplikationer.

Katarakter är den vanligaste orsaken till blindhet världen över, trots att det hos de allra flesta går att bota med kataraktkirurgi. Vid modern kataraktkirurgi tar man bort den gamla linsen och ersätter den med en artificiell lins.

Dator-guidad laserkirurgi

mayo-clinicPå Mayo Clinic används ett särskilt datorprogram för att guida lasern under ingreppet. Vid traditionell kataraktkirurgi är det istället kirurgens hand som styr hur snittet ska bli, och kirurgen tittar på ögat genom ett slags mikroskåp för att korrekt kunna lägga det extremt lilla snittet. Det gäller att kirurgen är stadig på hand för att det ska bli optimalt. Efter att ha lagt snittet leder kirurgen för hand in ett litet instrument som skickar ut ultraljudsvågor. Dessa ultraljudsvågor vibrerar sönder linsen, så att kirurgen kan suga ut den genom det lilla hålet med hjälp av en vakuumsug. En genomskinlig artificiell lins sätts sedan in som ersättning för den grumliga naturliga lins som tagits bort. Stygn kan krävas för att stänga hålet efter operationen.

På Mayo Clinic – liksom på andra ögonkliniker som använder sig av samma laserteknik – inleds den laserassisterade kataraktkirurgi med att kameror tar mikrobilder på ögats yta. Detta gör att kirurgen får ett bättre underlag för att avgöra exakt var någonstans snittet bör läggas. En dator-guidad laserstråle lägger sedan snittet, med upp till tio gånger bättre precision än en skicklig och erfaren kataraktkirurg. Sedan används samma maskin för att ha sönder den naturliga linsen. Jämfört med ovanstående teknik utsätts ögat bara för hälften så mycket energi vid det här förfarandet. Detta innebär mindre trauma för ögat och snabbare återhämtningstakt.

När linsen är sönder sugs bitarna ut. Datorn guidar därefter ett injektionsinstrument som går in genom det befintliga snittet och med mycket hög precision placerar en genomskinlig artificiell lins i ögat som ersättning för den naturliga grumliga linsen. Stygn krävs inte för att stänga hålet efter operationen.

Kostnader

Laser-assisterad kataraktkirurgi är än så länge dyrare än alternativen. Det kan också vara svårt att hitta ögonkliniker som erbjuder behandlingen, varför det kan tillkomma kostnader för resan till en lämplig ögonklinik.