Tips för skäggtrimning

trimma skägg

Låt en skicklig barberare göra grundarbetet

Vi rekommenderar att du kostar på dig ett besök hos en skicklig barberare som får trimma till en form som du sedan kan underhålla hemma. En duktig barberare kan trimma fram en form som inte bara passar din stil och önskemål, utan också harmoniserar med din ansiktsform. När man väl låtit en bra barberare göra grundarbetet är det mycket enklare att sköta underhållsarbetet på egen hand.

Slarva inte med förberedelserna

Ditt skägg behöver förberedas för att trimningen ska gå så bra som möjligt. Be gärna barberaren (se ovan) om skräddarsydda tips som är anpassade för just dina förutsättningar.

Här är våra allmänna råd:

  1. Om skägget är smutsigt, rengör det med varmt (inte hett) vatten och skäggschampo eller skäggtvål. Använd balsam vid behov. Om skägget inte är smutsigt räcker det att mjuka upp det genom att svepa in det i varma fuktiga handdukar.
  2. Använd en grovtandad skäggkam för att kamma igenom skägget.

Tips för att klippa skägg

För långa skägg brukar det fungera bäst att klippa med sax istället för att använda elektrisk trimmer.

  • Kämma skägget underifrån för att lyfta skäggstråna. Använd en skäggsax för att klippa skäggstråna längs med kammen.
  • Mustaschen kan behöva en särskild mer fintandad kam. Mustaschen kammar man ned innan man klipper den.

Tips för elektrisk trimmer

För kortare skägg brukar det fungera bäst att använda en elektrisk skäggtrimmer. Om du vill bygga upp en gradvis form (vilket är vanligast), köp en skäggtrimmer med täta längdinställningar – då blir det enklare att få till en rundning och slippa tydliga hack.

Tips för att snygga till kanterna

När man gjort huvuddelen av jobbet med skäggtrimningen är det dags att snygga till kanterna. Att lägga omsorg på detta moment kan göra stor skillnad för de färdiga resultatet.

Tips:

  • Med en transparent rakgel blir det enklare att se hur man rakar.
  • En tumregel för rakning av käklinjen är att skapa en mjukt rundad linje som löper från adamsäpplet till örsnibben. Från polisongens inre sida skapar du därefter en svagt rundad linje som möter den första linjen. Upprepa bägge momenten på motsatt sida av ansiktet, och runda av skägget där linjerna möts. Kontrollera att det inte blivit ojämnt, och korrigera vid behov.
  • Hur ska man göra vid övergången mellan kind och skägg? Om du är osäker, trimma ner kanten och håll dig till en imaginär linje som löper från mungipan till övre delen av örat.
  • Om du rakar upp till käklinjen skapas lätt illusionen av dubbelhaka.
  • En högre halslinje med skarpare vinkel upp mot öronen gör att käkpartiet framhävs mer.
  • En lägre halslinje som går rak ut mot sidorna gör att ansiktet ser rundare ut.

Efter ditt besök hos barberaren, tag gärna flera foton ur olika vinklar som du kan använda för att jämföra med när du själv ska underhålla ditt skägg. Det kan vara svårt att i efterhand komma ihåg detaljer kring hur barberaren snyggade till kanterna, så där kan tydliga bilder komma väl till pass.